Kempinski u Savudriji danas je mnogo bolji nego što je bio prije desetak godina
U nedjelju oko pola dva, prije početka JRE-ova domjenka u savudrijskom Adriatic Golf Clubu, sjeli smo u bar obližnjeg hotela Kempinski. Pitali smo barmena koji šampanjac toči na čaše. Ugodno nas je iznenadilo kad nam je rekao da se na čaše toči Louis Roederer Brut Collection.
adsense_content_v3

Louis Roederer iz Reimsa jedna je od najuglednijih šampanjskih kuća uopće, koja među ostalim proizvodi famozni Cristal. Većina velikih hotela s pet zvjezdica na čaše rastače bezlične šampanjce velikih korporacija, tako da je pomalo neobično kad u baru hotela kao što je Kempinski dobijete karakteran šampanjac poput Roederer Brut Collectiona. Čaša Roederera u Kempinskom košta 20 eura, što nije pretjerano za današnje standarde.

Barmena smo, doduše , morali zamoliti da nam šampanjac ne toči u flute nego u standardnu vinsku čašu: u Reimsu, glavnom gradu Champagne, flute je zasluženo već davno izbačen iz uporabe. Barmen je brzo naučio. Kad smo predvečer došli na još malo šampanjca, dobili smo Roederer Collection u univerzalnoj čaši za bijelo vino, baš kako treba.

Primjer točenja Roederera na čaše samo je jedan od primjera značajnih poboljšanja, koja su se dogodila u savudrijskom Kempinskom. Prije desetak i više godina Kempinski je, kao i neki drugi hrvatski hoteli s pet zvjezdica, bio tek atraktivna nekretnina, kojom se nije baš dobro upravljalo.




Današnji Kempinski ima gotovo besprijekoran servis i zaista veoma udobno uređene sobe i apartmane. Kupaonice su luksuzne s debelim, mekim ručnicima i Molton Brown kozmetikom, kreveti su izrazito udobni, pojedini apartmani imaju jako velike terase sa lijepim pogledima na more, a detalji poput ruža i ljiljana u sobi , tipični za zaista ozbiljne i raskošne svjetske hotele, Kempinskom daju višu dimenziju.
Minibar nažalost varira između jako lošeg i jako dobrog. Jako je dobro što se u hladnjaku nalaze Billecart Salmon, lokalno pivo San Servolo i korektna kolekcija svjetskih destilata koju bi, doduše, trebalo dopuniti nekim tipičnim istarskim destilatima. Jako je loše što su svi snackovi i voćni sokovi trećerazredni: u hotelu s pravih pet zvjezdica ne želite u sobi stvari poput Hariba. No, taj nam detalj nije mogao pokvariti veoma dobar dojam o sadašnjoj formi Kempinskog u Savudriji.


